
A BATÁTA ÜLTETÉSE
A batáta palántákat kicsomagoljuk, a kiültetésig tűző naptól védett helyen, vizes edényben tartjuk. A termelésre leginkább alkalmas a laza, homokos, enyhén savanyú talaj, de kötöttebb talajokon is jó termés várható a megfelelő talaj-előkészítés után.
A növényt gyommentes, fellazított talajba, olyan helyre érdemes ültetni, ahol egész nap éri a napsütés.
A palánták 2/3 része kerüljön a föld alá!
A javasolt sortáv: 80-100 cm, a tőtáv: 30 cm

A BATÁTA ÖNTÖZÉSE
A batáta vízigénye átlagosan napi 1 liter/növény. A legjobb módszer a csepegtetőszalagos öntözés. A batáta földjét folyamatosan nedvesen tartjuk az ültetéstől a betakarításig.
Ha a gumósodás folyamán mégis kiszárad a talaj, ne juttassunk ki hirtelen túlzott vízmennyiséget, mert a gumók szétrepedhetnek.
Július utolsó hetében egy héten át ne öntözzük az édesburgonyát, ezzel a szárazságsokkal sarkalljuk a növényt az intenzívebb gumósodásra.

A BATÁTA TÁPANYAGELLÁTÁSA
A batáta – mint a gumós növények általában – káliumigényes növény. Ennélfogva a szerves istállótrágya alkalmazása csak csekély mértékben javasolt. Az ültetést követően a gyökeresedés fokozására foszfor túlsúlyú trágyát ajánlunk (NPK 15-30-15 arány).
Később, 3héttel az ültetés után, a lombozat növelésére nitrogéndús trágyát alkalmazzunk, indáinak minél gyorsabb növekedése érdekében (NPK 25-5-10 arány).
Augusztustól a betakarításig magas kálium mennyiséget juttassunk növényeinknek a bőséges hozam javára. (NPK 10-5-30 arány).
Amennyiben saját keverésű tápoldattal kíván dolgozni, a mezo- és mikroelemek arányának beállításához kérje szaktanácsunkat!

A BATÁTA GONDOZÁSA
A talajlakó kártevők, mint a pattanóbogár lárvája, a drótféreg, valamint a cserebogár lárvája, a pajor ellen alkalmazzunk talajfertőtlenítő szert, hogy minél kevesebb rágáskárunk legyen. A batátát folyamatosan tartsuk gyommentesen. A szétfutó indák a nyár folyamán legyökeresednek, az állomány bezárul és beárnyékolja maga alatt a talajt, megakadályozva az újabb gyomok növekedését.
Az édesburgonya leveleit előszeretettel fogyasztják az őzek és a nyulak, ellenük vadriasztó szerrel védekezhetünk.

A BATÁTA BETAKARÍTÁSA
A betakarítást ősszel végezzük. A legkésőbbi időpont a lombfelület elfagyását követő napok, azonban már szeptember végétől elkezdhetjük, amennyiben a gumók méretét megfelelőnek találjuk. Gépesítés hiányában a felszedésre legalkalmasabb eszköz az ásóvilla. Két oldalról egyszerre, mélyen alányúlunk vele és vigyázva, hogy a gumókat ne sértsük, óvatosan kifordítjuk.
A batáta gumók héja sérülékeny, ezért fokozottan ügyeljünk rá felszedéskor.

A BATÁTA TÁROLÁSA
A betakarított terményt úgy tárolhatjuk el a legtovább, ha azt előzőleg hőkezeléssel tartósítjuk. A hőkezelés egy gyógyítási folyamat, melynek során a batáta héja megvastagszik, sebei begyógyulnak, így a gumók jobban eltarthatóak lesznek.
A tárolásra legalkalmasabb hőmérséklet 14°C. Ilyenek lehetnek a házhoz tartozó fűtetlen helyiségek (előtér, garázs), esetleg pince. A batáta nagyon érzékeny a hidegre, ezért 12°C alatt semmiképp se tartsuk!
A tél folyamán néha válogassuk át a batátagumókat és dobjuk ki a rothadásnak indult darabokat.